StartCounter

luni, 12 august 2013

Biserica de la Densuș

Biserica Sfantul Nicolae din Densus se afla in Hateg, la aproximativ 10 km de Hunedoara, fiind cea mai veche biserica de piatra din Romania in care si astazi au loc slujbe religioase.
Biserica de la Densus
Biserica de la Densus
George Calinescu spunea despre aceasta ca este "o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa". Intr-adevar, la ridicarea ei au fost folosite coloane si statui culese de la fosta colonie romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, aflata in apropriere, marturie stand in acest sens caramizile cu inscriptii romane, capiteluril, pietrele funerare, etc.

Exista mai multe pareri privind originea ei, cea mai populara fiind aceea ca biserica din Densus a fost un templu roman crestinizat, fiind prima biserica de pe teritoriul Daciei. In sprijinul acestei idei, stau mai multe elemente specifice unui templu pagan (forma acoperisului, pozitia altarului, etc). Cert este faptul ca biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitatea secolului al IV-lea.

Biserica de la Densus, Sfanta Treime
Sfanta Treime




Una din cele mai interesante picturi murale este Sfânta Treime de la Densus, ce dateaza din sec.XV, pictura care il infatisează pe Mantuitorul Iisus imbrăcat in straie populare specifice zonei Haţegului.
Biserica din Densus află pe lista de monumente istorice pentru a intra în patrimoniul UNESCO din anul 1991, fiind in prezent in plin proces de restaurare.

Cu blocurile sale de piatra, inscriptiile romane si picturile neobisnuite, biserica din Densus are un aspect cu totul aparte, tulburand simturile celor care ii pasesc pragul si starnind admiratie, uimire, piosenie si credinta.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .