StartCounter

marți, 24 septembrie 2013

Cascada Bigar, in topul celor mai frumoase cascade din lume

Un top al celor de la The World Geography privind cele mai frumoase si spectaculoase cascade din lume, situeaza pe locul I cascada Bigar din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beusnita. Intr-adevar, stanca sub forma de con, acoperita de muşchi, peste care cade apa raului Minis, formeaza o cascada micuta, dar fantastica, ce da impresia unei rochii de printesa, ce pluteste pe valsul apei in dansul etern al Creatiei. Prin urmare, daca nu ati vazut-o deja, nu ratati cascada Bigar ce se afla in dreptul indicatorului Paralela 45 pe drumul naţional DN57B de la Oravita spre Baile Herculane.



In topul mai sus amintit se afla si Cascadele Orizontale (Horizontal Falls) si Cascada de Sange (Blood Falls). Horizontal Falls se afla in vestul Australiei si se formeaza din apa care datorita mareelor trece foarte rapid prin doua chei stramte din Talbot Bay, directia curgerii schimbandu-se la fiecare flux si reflux. Interesant, nu?
Cat despre Blood Falls din Antarctica, aceasta este, dupa cum ii spune si numele, rosie, aceasta nuanta datorandu-se oxidului de fier, rezultat al metabolismului unor microorganisme. Sursa de apa a cascadei este un lac acoperit de un strat de gheata de 400 m adancime. Cascada arata cel putin ciudat, culoarea rosie ca sangele contrastand puternic cu albul stralucitor din jur. A little creepy, isn't it ?!
Ca intotdeauna, Natura ne uimeste prin inventivitatea ei, prin locurile fantastice pe care le creeaza, prin asocierile bizare de elemente si culori. Nu ne ramane decat sa le admiram, chiar si de la distanta, si sa facem tot posibilul sa le pastram intacte si pentru generatiile viitoare. Caci, revazand Blood Falls, ne-am putea gandi la o rana deschisa a Naturii, un raspuns la actele noastre distructive indreptate impotriva ei. Intrebarea e: ce se va intampla cand Natura va ramane fara "sange", cand se va ofili si noi vom ramane doar cu amintirea apelor albastre ca safirul, a padurilor verzi si a campiilor pline de flori?

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .