StartCounter

duminică, 4 martie 2018

Nicole a aruncat un tort Pavlova la gunoi iar eu am vazut rosu în fata ochilor (ca un veritabil Taur ce sunt)

Am vazut recent un film în care Nicole Kidman arunca nonșalant la gunoi un tort Pavlova. O mica felie scăpă, în rest, minunăția de bezea, frișcă și fructe ajunge în punga de gunoi. Gestul acesta m-a revoltat peste măsură. Și nu e pentru prima data. Ori de câte ori vad mâncare irosita, atât în realitate cât și în filme, ma înfurii. O mare parte a populației lumii trăiește în condiții modeste, iar prin Africa copiii mor, efectiv, de foame. Știu, gândim ca nu e vina noastră, ca nu avem ce face, ca alții sunt responsabili, ca alții au resursele financiare sa ia masuri consistente, ca alții sunt în pozițiile cheie prin care ar putea transforma existenta mizera a multor oameni într-una decenta. Dar, chestia e ca putem face ceva și noi. Pare puțin, dar dacă fiecare dintre noi și-ar da interesul, puținul de la fiecare s-ar cumula în ceva mare, care sa aducă efectiv o schimbare. Așadar, sa facem chestii de bun-simt: sa stingem lumina când ieșim din camera, sa închidem robinetul cât timp ne periem dinții, sa refolosi pungile de plastic si sa nu mai irosim mâncare. Sa cumpărăm atât cât consumam, sa inventam rețete noi cu ce avem prin frigider, sa nu mai aruncam mâncarea în ziua expirării, deoarece pentru marea majoritate a alimentelor aceasta este doar orientativa. De ex, am gătit branza Ricotta la 3 săptămâni de la expirare și nu s-a întâmplat nimic, prajitura a fost super gustoasa.
Cei implicați în industria filmului, documentarelor, persoanele publice în general, au de asemenea o mare responsabilitate și trebuie sa facă tot posibilul sa ii responsabilizeze pe cei care ii urmaresc. Am observat ca faza aceasta a aruncării mâncării apare mai ales în filmele americane. Europenii si restul lumii sunt mult mai responsabili, cel puțin în filme. Americanii, în schimb, cu casele lor imense în care locuiesc doar doi oameni, cu mașinile mari, porțiile mari, sunt cei mai iresponsabili și disprețuitori oameni cu privire la resursele pe care le consuma. Eu știu America doar din filmele și documentarele pe care le vad la TV. Cred însă ca reflecta destul de bine societatea americana, cultul lor pentru ei înșiși, faptul ca se cred "great" și considera ca merita orice și sa consume oricât. De altfel, societatea americana e afectata în mare parte de obezitate morbida, fapt care arata ca efectiv nu știu când e momentul sa se oprească din acest consum iresponsabil. 
As vrea sa nu mai vad, niciodată, în vreun film, mâncare aruncata și alte resurse distruse fără rost. Și, ca o femeie căreia ii place sa gătească, în special prăjituri, nu as mai vrea sa vad, ever, un tort aruncat la gunoi. Doar cineva care nu a gătit în viata lui ar putea face asa ceva. Cineva fără respect pentru munca, timp și, în special, pentru hrana pe care, momentan, ne-o permitem. 
Sa arătăm, așadar, mai mult respect pentru ce avem, recunoștință ca, din întâmplare, ne-am născut în locul unde putem manca orice la orice ora din zi sau noapte, și responsabilitate pentru lumea în care trăim și în care am vrea, nu-i asa, sa trăiască și copiii noștri.

P.S. A nu se înțelege de aici ca am ceva cu Nicole Kidman. Dimpotrivă. Este o actrița minunata, și ii urmăresc filmele cu mare placere. 

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .