StartCounter

luni, 17 august 2015

Confidentul, de Helene Gremillon, ne arata ce putem face din dragoste pentru un el, o ea sau un copil

Imagini pentru confidentul 
Confidentul (Humanitas Fiction, 2014) este romanul de debut al frantuzoaicei Helene Gremillon, din 2010. Romanul a primit cinci premii literare in Franta, avand un mare succes la public si critici. Povestea este plina de pasiune si intamplari dramatice, desfasurandu-se pe fundalul tulbure al celui de-al doilea razboi mondial. Este spusa din perspectiva a doua personaje, Louis si doamna M., fiecare dezvaluind, prin cateva scrisori adresate lui Camille, partea sa de adevar, pentru ca in final sa avem imaginea de ansamblu si sa intelegem intru totul vietile acestor oameni.Am citit aceasta poveste in doar doua zile, captivata fiind de intriga ce ne menţine în suspans si ne face asteptam, la fel de nerabadatori ca si Camille, urmatoarea scrisoare a lui Louis. Povestea este construită şi elucidată gradual, cu elemente noi ce apar în fiecare scrisoare, pornind cu dragostea dintre Louis si Annie ce se infiripa pe cand cei doi au cativa ani, cand simtim inocenta si candoarea acelor ani. Aceasta iubire este din aceea care tine toata viata, care ramane cu cei doi indragostiti chiar daca viata ii desparte si ii poarta pe carari pline de hartoape. Alaturi de povestea trista a iubirii lor, romanul ne dezvaluie povestea si mai trista a doamnei M., incercarile acesteia disperate de a avea un copil (cu ocazia aceasta aflam tratamentele pe care si le aplicau femeile pe vremuri, tratamente periculoase si, binenteles, fara rezultat) si cea din urma masura pe care o ia in acest sens, care va determina distrugerea mai multor vieti in schimbul uneia.

Povestea este foarte bine scrisa, autoarea facandu-ne sa intelegem personajele, trairile si deciziile pe care le iau. Am inteles drama barbatului parasit de iubita, a femeii infertile, impinsa de nevoia de a avea un copil atat pentru ea cat si pentru societatea in care traieste, tragedia din viata fetei care, intr-un moment de bunatate si dorinta de dreptate, face o promisiune ale carei urmari o vor impinge la gesturi nebunesti. Am inteles si nu am putut condamna pe niciunul dintre ei. Am inteles ca, uneori, asa e viata - cu bune, cu rele, cu bucurii, cu necazuri, cu fericire, cu durere, cu nastere, dar si cu moarte.

Pentru mine, meritul scriitoarei este ca a reusit sa nu imi dea impresia de fictiune, de "ei, nu se poate sa se intample asa in realitate, o viata de om nu poate fi facuta din astfel de intamplari". Captivant, trist si totusi, cu un final pe masura tragicului din paginile sale, Confidentul a intrat in randurile cartilor dragi, pe care le recomand cu caldura.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .