StartCounter

miercuri, 12 august 2015

Calatorie de nunta, de Patrick Modiano

"Calatorie de nunta" (Polirom 2014) este creatia castigatorului Premiului Nobel pentru literatura in 2014, Patrick Modiano, si reda povestea lui Jean, aflat in acel moment de cumpana, caruia daca nu ii faci fata, iti schimba pentru totdeauna cursul vietii, iar, uneori, chiar il opreste. 
La randul sau, Jean ne povesteste viata lui Rigaud si Ingrid, doi oameni pe care ii cunoaste intamplator in tinerete si care ii  raman in amintire si ii influenteaza deciziile pe care, la 20 de ani de la intalnire, le ia referitor la propria viata. Momentul care ii declanseaza criza existentiala este cel in care afla de sinuciderea lui Ingrid. Peste ani si ani, hotarat sa afle de ce femeia a recurs la acest gest, incearca sa refaca viata celor doi, ajuntadu-se de memorie si de putinele informatii culese din timpul celor cateva intalniri. Un introvertit, care niciodata nu si-a gasit locul si linistea, Jean identifica la Ingrid sentimente si trairi ale propriei vieti, si realizeaza ca a ajuns in acelasi punct in care ajunsese si aceasta inainte de a face gestul fatal. Mesajul ultimelor cuvinte ale romanului arata ca nu poti fugi de ceea ce esti cu adevarat, de ceea ce simti inauntrul fiintei tale; te poti lupta cu adevarata fire, o poti ascunde si invinge pe moment, poti trai o viata astfel, dar, inevitabil, vine un moment in care nu te mai poti preface si peste care nu mai poti trece.

"Putin conteaza imprejurarile si decorul. Sentimentul acesta de gol si de remuscare te copleseste, intr-o buna zi. Apoi, ca o maree, se retrage si dispare. Dar pana la urma revine cu si mai multa putere si Ingrid n-a mai putu scapa de el. Nici eu." ("Calatorie de nunta", Patrick Modiano)

Modul in care scriitorul reda aceasta poveste nu este unul tocmai usor de urmarit; sirul romanului sare des din prezent in trecutul lui Jean, apoi in trecutul lui Rigaud si al lui Ingrid, apoi revine in prezent, reusind sa ameteasca cititorul si sa ii dea un usor sentiment de frustrare. Glasul autorului mi-a parut de cele mai multe ori fals, ca acela care incearca sa sustina o conversatie care nu il atrage prea mult. Iar trairile personajelor, cu anxietatea si depresia lor, mi s-au parut pe alocuri fortate. De altfel, insusi Modiano afirma ca „La drept vorbind, nu mi s-a parut niciodata ca scriu romane, ci ca visez crimpeie de realitate pe care incerc apoi sa le potrivesc intr-o carte.” (Patrick Modiano)


In ciuda tristetii in care m-a invaluit aceasta poveste, am gasit in ea acel ceva care ma face sa cred ca scriitorul crede totusi ca iti poti gasi fericirea in viata, fie alaturi de un om, fie in activitatea pe care o desfasori. Nu pot spune ca mi-a placut in mod deosebit aceasta carte; cu toate acestea, o voi tine minte datorita unei intrebari scurte, pe care o voi adresa de acum inainte tuturor celor pe care ii cunosc sau ii voi cunoaste. Scopul scriitorului a fost, astfel, atins. Asadar, voi 

Ce faceti frumos in viata?


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .