StartCounter

joi, 9 iulie 2020

Jumatate de viata, de Care Santos, despre prietenie, ipocrizie si iertare


O alta carte a acestei scriitoare care mi-a placut mult, Jumătate de viață, urmărește destinele a cinci prietene, Olga, Marta, Lolita, Nina și Julia. Romanul, câștigător al Premiului Nadal în 2017, le prezinta mai intai adolescente, în timpul dictaturii franchiste, apoi în plină maturitate, în primii ani ai tranziției din Spania.

În vara anului 1950, cele 5 prietene se afla în internatul unei mânăstiri catolice si joacă, pentru ultima oară inaintea vacantei, Adevăr sau provocare. Unora, noaptea respectiva le va marca viata pentru totdeauna, ducand la un parcurs al vietii mai mult sau mai putin dificil, in functie de sinceritatea cu care fiecare se autoevalueaza si actioneaza in raport cu sine si cu ceilalti.


Peste 30 de ani, tot într-o noapte de vară, eroinele se reîntâlnesc în restaurantul Jumătate de viață din Barcelona și reiau jocul din adolescență. Ies la iveala secrete bine ascunse ani in sir, ipocrizia de care unele au dat dovada toata viata, invidia, rautatea, dar si bunatatea, toleranta, capacitatea de a iubi si de a ierta a altora. 


Un roman despre viata. Mai grea pentru unii, mai usoara, lina, fara evenimente importante, pentru altii. Reiese inca o data cat de usor e sa te minti singur, sa iti spui ca totul e bine, ca ai o viata perfecta, iar tu, de fapt, sa ai pustiu in suflet. Totodata, vezi cum un singur eveniment iti da viata peste cap si ca depinde doar de tine felul in care te refaci: slab, fara speranta, pierdut printre "ce-ar fi fost daca...", sau, dimpotriva, intarit, inversunat sa arati ca nu esti infrant, ca ai multe de oferit, printre care chiar si iertarea.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .