StartCounter

miercuri, 27 aprilie 2016

Semnatura tututor lucrurilor, Elizabeth Gilbert: despre o viata traita in umbra muschiului

Imagini pentru semnatura tuturor lucrurilor 


Semnatura tuturor lucrurilor - Elizabeth Gilbert (2013), este o poveste ce se petrece în secolul XIX. Eroina romanului, Alma Whittaker, om de știință autodidact, cu o memorie infailibila, studiază botanica și, în special, mușchiul, căruia ii dedica toată viata, fiind fascinata de rezistenta și puterea de adaptare la orice condiții de mediu a acestei plante. Lumea miniaturala pe care i-o oferă mușchiul și pe care o studiază cu răbdare zeci de ani ii înlesnește formularea unei teorii. Cercetator cu o mare rigurozitate stiintifica, refuza sa o publice pana nu afla răspunsul la o ultima problema: de ce evoluția a permis perpetuarea unor indivizi cu un simt al sacrificiului exacerbat, în stare sa își dea viata pentru o cauza. Ezitarea ei face ca laurii pentru marea teorie a evoluției sa ii revină lui Darwin, căruia ii recunoaște calitatea superioara a cercetării, dar ii reproșează faptul ca nu a rezolvat problema altruismului. Se știe ca, independent de Darwin, Alfred Russel Wallace a ajuns la aceeași teorie a selectiei naturale, nereușind însă să o publice înaintea lui Darwin (de fapt, Wallace i-a trimis o scrisoare lui Darwin prin care isi expunea ideile, lucru care l-a facut pe Darwin sa isi publice teoria mai repede; Wallace a recunoscut insa, ca cercetarile lui Darwin erau mult mai minutios facute, teoria acestuia avand o forma mult mai bine conturata decat a sa). Inspirata de acest fapt real, Elizabeth Gilbert modelează povestea astfel încât "sa fie trei".

Romanul are numeroase descrieri ale locurilor, oamenilor și vieții sec. XIX, in special partea frumoasa a acestora. Este plăcut sa citești despre ele, nefiind de genul acelora care acoperă pagini întregi, punând răbdarea cititorului la încercare.

Este prezenta de asemenea tema băiatului sărac, care, prin istețime și un puternic simt de orientare în afaceri, ajunge unul din cei mai bogați oameni ai Americii. Mi-a plăcut însă faptul ca accentul este pus nu pe bani, ci pe ceea ce poți face cu ei pentru a te îmbogăți spiritual și cultural. Manati de o mare curiozitate privind noile descoperiri din orice domeniu, personajele noastre citesc mult, discuta mult cu oamenii de stiinta ai lumii, iar în final ii ajuta pe cei năpăstuiți de soarta, în acest caz aceștia fiind sclavii negri ai Americii sec. XIX.

Mai este o latura a romanului, una despre care nu citești pe site-urile care îl descriu. Este o latura surprinzatoare, având în vedere ca vine din partea acestei scriitoare, și este în genul romanelor lui Anais Nin. Daca la Anais nu ma mira, având în vedere viata și senzualitatea ei, la Elizabeth Gilbert (autoarea best-sellerului “Eat, Pray, Love”) m-au surprins experientele descrise și mai ales, natura celei mai aprige dorințe a protagonistei noastre, Alma. Venind din partea unei femei, mesajul transmis va fi unul deosebit de plăcut de catre bărbați, și în contradictoriu cu părerile generale asupra acestui subiect. Oricum,din păcate, sfatul meu, pe care nu îl veți găsi pe niciun site, repet, este ca aceasta carte sa nu fie citita de cei prea mici. Spun din păcate pentru ca în rest cartea este in regula, cu amănunte interesante, care ar constitui o lectura pentru toți, DACA nu ar avea și aceasta parte (care, la drept vorbind, se potrivește personajului principal, Alma, cu o înfățișare nu prea atrăgătoare, dedicat științei, singura cu cercetările sale întinse pe zeci de ani).

Titlul romanului este inspirat din credinta ca Dumnezeu şi-ar fi lăsat semnătura în alcătuirea fiecărei plante de pe pământ, spre binele oamenilor. Un astfel de exemplu este nuca, a carei forma aminteste de creierul uman, si care furnizează oxigen creierului si ajuta la cresterea puterii mintii si a memoriei. Mi-a placut ideea (emisa
de misticul german din secolul al şaisprezecelea, Jakob Bӧhme) si sunt in mare parte de acord cu aceasta viziune asupra lumii.

Una peste alta, Semnatura tuturor lucrurilor este o lectura care nu m-a impresionat prin ceva anume, dar care nici nu m-a plictsit. Nu este genul de carte care sa te prinda, pentru care sa stai pana noaptea tarziu, sa tanjesti dupa cateva momente libere pentru a mai citi putin. Este o carte usor comerciala, usor neverosimila pe alocuri, cu cateva idei bune care se desprind din paginile ei si iti raman totusi intiparite in minte. Din acest ultim considerent, o recomand si sper sa va prinda ceva mai mult decat pe mine.


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .