StartCounter

duminică, 27 martie 2016

Tangou pentru Lisandra, de Helene Gremillon: despre suflete greu incercate de viata

Imagini pentru tangou pentru lisandra Tangou pentru Lisandra, de Helene Gremillon, este o poveste (reala, se pare) ce se petrece în Argentina anului 1987,  la câțiva ani după caderea dictatorului Videla, dar cu rănile făcute de Junta militara încă deschise și sângerânde. Oamenii continua sa ii caute pe cei dispăruți fără urma, căci se pare ca junta militara a ucis un număr foarte mare de oameni, iar multi alții nu au mai fost găsiți niciodată. Exista, astfel,  numeroase referiri la mamele din Plaza Mayo care își cauta copii, mame disperate care ar vrea sa vadă măcar un mormânt decât sa nu știe Nimic.

O astfel de mama este Eva Maria, pacienta psihanalistului Vittorio Puig, care se gândește în fiecare secunda a vieții ei la Stella, fiica ei, dispărută. Zbuciumul Evei, chinul de a nu ști ce s-a întâmplat cu fata ei, speranța că poate nu e moarta, coșmarurile în care vede cum moare, durerea pe care doar sufletul unei mame o poate simți, toate sunt redate admirabil în carte. De fapt, cu toate ca aceasta este o subtema a cărții, durerea Evei m-a impresionat profund, i-am auzit gândurile, i-am simțit disperarea, speranța, am căzut împreună cu ea în haurile întunericului, unde durerea te împresoară și pătrunde în toate celulele ființei, unde te doare fiecare por al trupului și unda a sufletului. Nu exista durere mai mare decât cea provocata de pierderea unui copil, iar când nu știi ce s-a întâmplat de fapt cu copilul tău este ceva de neimaginat. Și totuși scriitoarea a reușit sa redea puțin din acest abis. Următorul citat este cel care m-a zguduit și care cred ca reda foarte bine strigatul disperat, deznădăjduit, al unei mame:

stella revino...să re-facem să re-începem să re-trăim stella .. re-re-re- dar să re-ceva… nu mă lăsa aşa cântă cu mine stella cântă iar cântă iar cu mine de ce nu mă auzi stella cântă mai tare.

Acțiunea se concentrează pe găsirea ucigașului soției lui Vittorio, Lisandra. Aceasta fusese o femeie aparte, iar în final găsim și explicația felului ei de-a fi. Trebuie sa spun ca partea aceasta de acțiune mi s-a părut infantila. Dacă se bazează pe un caz adevărat, atunci înseamnă că viața nu bate întotdeauna filmul (sau cartea), pentru ca de data asta viata a creat un scenariu prost. Exact asa mi se pare faptul ca tu, ca psihanalist, nu îți dai seama ca ai o soție care a suferit o mare trauma în copilărie, nu îți dai seama ca soția te înșală sau ca o soție își va da seama ca tu o înșeli. Dacă ar fi avut o alta profesie poate era mai credibila poziția sa în raport cu toate aceste elemente de care habar nu avea. Din păcate, mai sunt astfel de situatii create parca pentru un anumit public avid de telenovele, precum o sinucidere prost regizata și, mai presus de toate, o botezare a copilului avut cu amanta cu numele soției înșelate cu amanta respectiva ☺

Trecând deci, peste elementele povestii polițiste de doi lei, rămâne Eva Maria, ale cărei trăiri merita citite. Una peste alta, este o carte cu ritm alert, care te prinde și îți lasă ceva, o idee, o senzație, care ramane printre ganduri, ceea ce cred ca trebuie sa facă orice carte. Din acest motiv i-am dat 3 stelute pe Goodreads (Liked it). Este al doilea roman al acestei scriitoare pe care il citesc, Confidentul (despre care puteti citi aici) fiind o carte care mi-a placut mult mai mult, avand o intriga mai bine inchegata si verosimila.

Tangou pentru Lisandra este pe Elefant.ro,  format tiparit si ebook.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .