StartCounter

joi, 8 ianuarie 2015

Imparateasa Orhidee

 
Imparateasa Orhidee este povestea interesanta a unei sarace fete manciuriene care, pentru binele familiei si pentru a evita casatoria cu varul ei retardat, participa la selectia concubinelor imperiale, in numar de trei mii. Este aleasa una dintre cele sapte sotii ale imparatului Hsien Feng,  iar din acest moment viata ei se va schimba radical. Nu va fi o viata usoara, cu toate ca din punct de vedere material, ea si familia ei nu vor duce lipsa de nimic. In schimb, Orhideea va trebui sa infrunte misterele, intrigile, ritualurile si superstitiile Orasului Interzis, in care va ramine timp de 46 de ani, pina la sfirsitul vietii ei. Deoarece este dotata, pe langa frumusete, si cu istetime, minte clara, patrunzatoare si un deosebit simt politic, Orhideea va urca una dupa alta treptele ierarhiei imperiale, cucerind in cele din urma tronul, desi nu acesta fusese scopul sau, si devenind ultima imparateasa a Chinei. 

Romanul acesta este de fapt o rescriere istoriei, deoarece Anchee Min redefineste figura imparatesei ce a intrat in istoria Chinei drept "o maestra a raului pur si a intrigii", infatisindu-ne o femeie puternica, fermecatoare si inteligenta, capabila sa guverneze o tara in plina criza, ruinata de razboaiele opiului, jefuita de straini si aflata in pragul unor schimbari politice cu ecouri pe plan mondial.

Este placut sa citesti despre civilizatii atat de deosebite cum este cea a Chinei, sa afli detalii din intimitatea Orasului Interzis, sa incerci sa intelegi viata acelor oameni, atat de diferita in obiceiuri si aparente, dar avand la baza aceleasi trairi ce caracterizeaza oamenii de pretutindeni: dragoste, ura, gelozie, avaritie, dorinta de putere, teama, speranta. 

Este o carte care se citeste usor, te prinde in lumea ei pentru cateva zile, apoi te lasa sa iesi avand credinta ca, indiferent de obiceiurile si ritualurile din care oamenii aleg sa isi compuna viata, in fond, cu totii suntem la fel.  

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .