StartCounter

sâmbătă, 4 iunie 2016

Sete de iubire, de Yukio Mishima: ce se intampla atunci cand dragostea orbeste si intuneca judecata

Imagini pentru sete de iubireSete de iubire, de Yukio Mishima, spune povestea lui Etsuko, o tanara japoneza care, ramasa vaduva, se muta in casa socrului sau, intr-un sat in apropiere de Osaka. Etsuko este perceputa de ceilalti ca o persoana rece, autoritara, calculata si inchisa in sine. In realitate, ea este o femeie pasionala, capabila de sentimente foarte puternice, intens traite, care cateodata ii calauzesc pasii in directii gresite. Astfel, macinata de o gelozie crunta, sufera mult cand sotul sau, Ryosuke, nu trece zile in sir pe acasa si traieste o stare euforica atunci cand acesta se imbolnaveste iar ea trebuie sa il ingrijeasca, avandu-l astfel doar pentru ea. Faptul ca Ryosuke poate muri nu o supara; dimpotriva, se simte usurata, realizand ca astfel, propria suferinta determinata de gelozie, va inceta.

In casa socrului, se indragosteste de gradinarul Saburo. Fiind mai in varsta decat acesta si din alta clasa sociala, dragostea ei nu are multe sanse de realizare. Cu atat mai mult cu cat Saburo, din lipsa de experienta, naivitatea specifica tineretii, sau pur si simplu, indiferenta, nu percepe semnalele ei. Intriga se complica si mai mult cand in scena intra Yakichi, socrul lui Etsuko, si cumnatii si cumnatele sale.

Romanul Sete de iubire urmareste asadar drumul sinuos al iubirii pentru Saburo parcurs de Etsuko. Drum pe care au mers toate femeile a caror iubire ramane neimpartasita. Acest drum este presarat cu dulceata clipelor in care viseaza la tanar si la un posibil viitor cu acesta, si, de asemenea, cu nesiguranta, incertitudine, gelozie, tradare, si, in final, furie. O furie ucigatoare, pe care o resimte cu toata fiinta ei si care ii intuneca judecata.

Cartea este subtire; cu toate acestea, nu se citeste foarte usor, este scrisa la persoana a treia, cu putine dialoguri si multe interpretari psihologice. 

Am apreciat insa stilul scriitorului, interpretarile sale si suspansul creat. Nu mi-a placut finalul; el se potriveste profilului psihologic al lui Etsuko, dar, desi sunt constienta ca exista femei in stare sa faca orice pentru fiinta iubita, cred cu tarie ca iubirea sau lipsa ei nu justifica orice gest. Cine nu accepta respingerea, da dovada de egosim si aroganta duse la extrem, si ar merita sa plateasca cu varf si indesat aceste derapaje.

Cartea se gaseste pe elefant.ro, sub forma electronica (ebook) sau tiparita.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .