StartCounter

joi, 22 august 2013

Pietrele Doamnei si Vf. Rarau

Despre Pietrele Doamnei am citit, cand eram mica, o poveste care mi-a ramas intiparita in minte, care explica, intr-un fel, denumirea data acestor stanci semete. De atunci am avut dorinta de a le vedea, iar in vara aceasta am avut prilejul de a-mi indeplini aceasta dorinta. Le-am vazut si m-am catarat pe ele, cu teama si admiratie pentru aceste pietre bizare, salbatice, intelegand mai bine de ce au dat nastere la atatea legende. O astfel de scriere, a lui Nicolae Gane, foarte frumoasa si plina de mister, puteti citi aici - Pietrele Doamnei

Toate povestile legate de Pietrele Doamnei au un punct comun, acela al unei comori, cea ingropata de o domnita, pentru a o proteja in fata atacurilor turcilor. Cea mai raspandita legenda spune ca domnita era Elena, sotia lui Petru Rares, de la care muntele Rarau a preluat numele (inainte se numea muntele Todirescu), iar comoara este averea acestuia, ascunsa de turci intr-o pestera peste care o gramada de bolovani s-a prabusit, ascunzand-o astfel pentru totdeauna si de oricine.
Cabana Rarau
Cabana Rarau
Pietrele Doamnei, escaladate pentru prima data in 1921, sunt la 14 km de Campulung Moldovenesc. Inalte de 70 m, sunt situate la 1634 altitudine, in apropiere de cabana Rarau, la care se ajunge pe o sosea foarte buna, recent terminata (2012), care porneste din Pojorata si serpuieste prin padure pana sus, la cabana. De aici pornesc mai multe trasee marcate si accesibile tuturor iubitorilor de natura si de munte in special.

Harta trasee Rarau-Giumalau
Trasee montane Rarau-Giumalau
Traseu escalada Pietrele Doamnei
Traseu de escalada
Pietrele Doamnei
Traseul pe Pietre necesita multa atentie si un echipament corespunzator, aici ma refer in special la incaltaminte - ar fi bine sa nu va aventurati pe stanci decat cu bocanci de munte, pentru a preveni alunecarile. In rest, climb and enjoy! Noi am intalnit pe traseul nostru si doi cataratori, care faceau unul din cele cateva trasee de escalada care exista in masivul Rarau. Mai multe despre traseele de catarare din Rarau.
Pornind de la Pietre, traseul pe Varful Rarau este foarte usor, se iese din padure si se urca spre varf pe un drum forestier. Privelistea de pe varf este foarte frumoasa, cu valuri de munti, si vai, si iar munti, in toate partile.
Varful RarauParapanta pe Varful RarauPe varf am dat peste doi tineri pregatiti de zbor cu parapanta peste Popii Raraului. A fost nevoie de vreo ora si ceva sa prinda vantul cel mai bun, apoi "si-au luat zborul". I-am urmarit cu privirea, incercand sa imi imaginez ce simt, banuiesc ca senzatiile sunt extrem de intense si de deosebite. Pe mine nu ma pasioneaza acest sport, insa ii admir pe cei care au curajul sa isi infrunte temerile si sa "zboare".

Urcati, asadar, pe masivul Rarau, frumusetea locului va compensa tot efortul depus si va va face sa va doriti ca timpul sa stea in loc si sa prelungiti acele clipe, cand sunteti pe culme, tot mai mult.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .