StartCounter

miercuri, 1 august 2018

Cele 40 de legi ale iubirii, de Elif Shafak, o carte care ne invata sa cautam iubirea mai presus de orice, iar daca o simtim, sa o apreciem, pentru ca fara ea, viata nu e viata

Cele 40 de legi ale iubirii este o carte la care voi reveni intr-o perioada mai linistita a vietii mele. Pentru ca simt ca mai am multe de descoperit si multe la care sa reflectez pe indelete.

Povestea spusa de aceasta carte este una foarte frumoasa; de fapt sunt doua: povestea americancei Elsa, sotia perfecta, si cea a dervisului Shams-e Tabriz. Prima se petrece in anii 2000, a doua, inspirata din realitate, in anii 1270. Povestile merg in paralel, cu naratori diferiti, oferindu-i cititorului informatii despre ce gandeste si simte fiecare personaj important.

Asadar, Elsa traieste visul american. Sotie a unui barbat cu bani, dar cu care nu mai are nimic in comun, mama a trei copii, mari acum, si cu propriul drum al vietii. Elsa a ajuns la varsta la care se intreaba ce a facut cu viata sa si daca vrea sa continue aceasta fericire prefacuta. Ca angajata a unei mici edituri, incepe sa citeasca un roman al unui scriitor de care nu a auzit cineva vreodata. Si deodata se intreaba daca ea a iubit, iubeste sau va iubi vreodata. Si simte nevoia de a vorbi cu acest scriitor care vorbeste atat de frumos despre iubire. Si o face, la inceput prin email. Iar intre cei doi se infiripa, incet incet, pagina dupa pagina, o frumoasa poveste de iubire. Nu orice fel de iubire, ci din aceea care zdruncina din temelii vieti ordonate. Din pacate, aceasta iubire nu poate lupta cu mortalitatea fiintei umane. De fapt, nicio iubire dintre doi oameni nu poate face asta. Doar iubirea dintre Om si Dumnezeu.

Despre iubire vorbeste si Shams, dervisul ratacitor. Crede ca iubirea este singurul lucru pentru care merita sa traiesti si sa mori. Iubirea de aproapele tau, de Dumnezeu, de natura, de tot ceea ce ne inconjoara. Este atat de patruns de aceasta idee, incat faureste 40 de legi ale iubirii. Si tot ce vrea este sa gaseasca pe cineva care sa duca mesajul tau tuturor. Si il gaseste. Este Rumi, marele poet sufit, ale carui poeme sunt considerate unele dintre cele mai frumoase si pline de sensibilitate din lume. Rumi va scrie aceste poezii sub inraurirea invataturilor lui Shams. Intre cei doi se naste o prietenie de suflete pereche, care, pe cat este de frumoasa, la fel este de periculoasa.

As fi vrut sa citesc cu mai multa atentie legile iubirii, sa am timp sa meditez asupra lor, sa imi insusesc cu adevarat invataturile lui Elif Shafak. Va veni, cu siguranta, si acest timp. Am ramas insa cu impresia unei carti frumoase, de suflet, din care poti invata cate ceva despre cum sa iti traiesti viata fara a simti apoi ca a fost o risipa.

Si am mai ramas cu ceva. E nostim cum dai peste ceva de care nu stii ca vei avea nevoie la un moment dat. Eu am aflat din aceasta carte, printre multe altele, si felul in care a luat nastere dervisul rotitor. Rumi si Shams sunt, binenteles, cei care imbina poezia si rugaciunea cu dansul ametitor, rezultatul fiind o transa in care cad atat cel care se roaga sau danseaza, cat si cel care priveste si asculta. Avand in vedere ca zilele urmatoare voi avea prilejul de a vedea acest dans-rugaciune, unic prin emotia pe care o transmite, va inchipuiti bucuria si nerabdarea mea. Cu siguranta, ca urmare a cartii lui Elif, voi intelege si simti mult mai mult si mai intens.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .