StartCounter

luni, 16 iulie 2018

Dervisii rotitori - ceremonia Iubirii, singura care iti hraneste cu adevarat sufletul

"If a man could pass through Paradise in a dream, and have a flower presented to him as a pledge that his soul had really been there, and if he found that flower in his hand when he awoke - Aye! and what then?" (Samuel Taylor Coleridge) 

Am citit "Cele 40 de legi ale iubirii" de Elif Safak si am aflat astfel multe despre dervisi, despre prietenia dintre Rumi, poetul persan din sec 13, si Shams-i-Tabrizi, dervisul ratacitor care devine instructorul spiritual al lui Rumi si il ajuta la crearea Dervisilor Rotitori. Cartea este minunata!

Nu stiam insa, cand am citit-o, ca voi ajunge sa asist la o ceremonie Sema. Caci, da, dervisii rotitori nu fac un spectacol, ei fac parte dintr-o ceremonie complexa, de-a lungul careia nu ai voie sa aplauzi sau sa faci zgomot. Sincer, nici nu iti vine sa faci asa ceva, pentru ca daca te duci cu inima deschisa, intri in aceeasi transa cu ei. A fost o experienta ravasitoare, muzica, incantarile, rotirile dervisilor timp de 40 de minute, postura corpului lor, de parca si l-ar lasa liber sa pluteasca pentru ca intre suflet si Dumnezeu sa se creeze o comuniune spirituala...experienta mea a fost completa pentru ca stiam cate ceva despre ei, despre mesajul lor (Iubirea este tot ceea ce conteaza), despre semnificatia hainelor, gesturilor, etc.

Atunci cand treci prin momente dificile ale vietii, o astfel de experienta iti da un pic de curaj ca, poate, totul va fi asa cum trebuie sa fie.

Cine vrea sa citeasca despre aceasta traditie de peste 800 de ani, gaseste mai jos informatiile; nu participati la o astfel de ceremonie fara cateva cunostinte de baza, altfel veti fi ca chinezul din primul rand care a dormit tot timpul ☺☺☺ (adevarul e ca atmosfera creata era foarte buna pt un pui de somn)














0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .