StartCounter

vineri, 26 februarie 2016

Splendida cetate a celor o mie de sori, o poveste care îmbină istoria cu ficțiunea pentru a ne ruga sa nu renunțăm la lupta contra ignorantei și brutalitatii

Imagini pentru splendida cetate a celor o mie de sori Splendida cetate a celor o mie de sori (2007), de Khaled Hussein,  este o carte care mi-a plăcut mult. Este povestea a doua femei, Mariam și Laila, ale căror destine se vor încrucișa la un moment dat al vieții lor și amândouă vor învața multe una de la cealaltă. Vor învața să trăiască împreună în casa soțului lor, sa se împrietenească și sa lupte împreună pentru o viata mai buna, departe de pumnii și loviturile bărbatului care trebuia le iubească.
Cartea ne poarta așadar prin viata celor doua femei, prin copilărie, adolescenta și maturitate, prezentându-ne visurile pe care și le faureste fiecare, speranțele care le incalzesc inima,  și, totodată, modul în care acestea sunt sfărâmate. Este o viata dura pentru femeile din Kabul, iar dacă au ghinionul ca bărbatul cu care sunt căsătorite sa fie, în fond, un primitiv în gândire și comportament, atunci ea devine tragica, femeia devenind un lucru, de care bărbatul se împiedica în fiecare zi.
Am înțeles citind aceasta carte de ce femeile accepta sa poarte burka, de ce aceasta le oferă gradul de siguranță și invizibilitate de care o persoana plina de nesiguranță, incertitudini, temeri, lipsita de conștientizarea propriei valori ca ființă umana, în primul rand, și apoi ca femeie, are nevoie.
Pe lângă destinele celor doua femei, cartea prezintă evenimentele care au compus istoria Afganistanului, etapele pe care aceasta tara le-a parcurs de-a lungul ultimilor treizeci de ani - ocupatia sovietica, jihadul dus impotriva ei, razboiul civil si teroarea si regulile ce frizeaza absurdul instituite de regimul taliban.  Ce mi-a plăcut a fost faptul ca realizezi ce a însemnat fiecare etapa în viata omului obișnuit, ce schimbări a adus mai ales în viata femeilor.  Astfel, femeia a trecut de la o viata normala, când avea voie sa muncească și era tratata ca un cetățean cu drepturi depline, la o viata redusa la stat în casa, îngrijit copii, făcut mâncare și încasat bătaie. Inumanul unor perioade atinge de multe ori trepte maxime, iar nu de putine ori ramai stupefiat si ingrozit de comportamentul grotesc al oamenilor.
Plina, așadar, de informatii cu adevărat interesante din istoria zbuciumata a acestei tari, care se întrepătrund cu întâmplările la fel de dureroase ale vieții femeii din Afganistan, cartea trebuie citita pentru a înțelege mai bine natura umana, modul în care întâmplări care aparent nu te vizează, ajung sa îți schimbe cursul vieții și planurile făcute, și, nu în ultimul rand, faptul ca nu trebuie sa renunti la speranța.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .