"Valea minunilor", (Ed. Polirom, 2015), de Amy Tan, este o carte care
m-a dezamagit. Atat de tare incat am renuntat sa o mai citesc de pe la
pagina 200. Rar, foarte rar, mi se intampla sa ma opresc din citit
inainte de a termina o carte. Am decis insa ca viata e prea scurta, prin
urmare, timpul meu prea pretios, pentru a-l risipi cu o carte de
povesti pentru adolescente credule si mai mult decat naive.
Am inceput cartea cu mult entuziasm. Actiunea se petrece in Shanghai, in 1912, in casa unei curtezane. Cartea doreste sa introduca cititorul in spatele cortinelor si sa ne spuna povestea unei "curtezane virgine", Violet. Recenziile citite pe diverse bloguri sunt foarte bune, toata lumea este incantata. Ei bine, eu nu sunt. Poate pentru ca sunt la varsta in care nu mai cred in Feti-Frumosi pe cai albi care vin sa salveze printesele adormite. Nu mai cred in happy end-uri fortate. Nu mai imi place sa citesc povesti cu oameni ....hai sa le zicem mult prea naivi. Nu imi place sa ma considere cineva...mult prea naiva si sa imi serveasca niste intamplari despre oameni care nu gandesc prea mult. Nu vorbesc despre acele intamplari spectaculoase despre care iti zici ca totusi exista si in realitate, caci, nu-i asa, viata bate filmul si...cartea, de multe ori. Vorbesc despre acele intamplari care se intanesc doar in literatura de proasta calitate, pe care autorul/autoarea s-a fortat sa le creeze ca sa faca un roman de cateva sute de pagini.
Punctul culminant al prostiei, care m-a determinat sa inchid cartea, a fost cel in care eroina noastra, Violet, declara pe certificatul de nastere al copilului ca mama este sotia amantului ei. Scuza ca avea doar 20 si ceva de ani nu sta in picioare. Am stiut ce se va intampla in continuare, iar pentru mine, un roman prost este cel care nu iti mai ofera surprize in paginile sale, care nu te tine cu sufletul la gura, care nu te lasa sa intuiesti ce va fi dupa ce dai pagina.
Nu, povestea lui Violet, fiica privilegiata a patroanei celei mai exclusiviste case de curtezane din oras, nu este deloc realista. Nici fantezista (daca era, o apreciam, caci imi place genul). Este doar o poveste cu oameni limitati, cu care greu simpatizezi si empatizezi. Nu te poti regasi in modul lor de gandire si in intamplarile din care le este formata viata. Admit ca sunt varste la care lipsa de experienta si imaturitatea in gandire te determina sa iei decizii proaste. La varsta respectiva si eu am luat destule de acest fel. Dar, cu timpul, cresti, te maturizezi, te "destepti", cum obisnuia sa imi spuna cineva.
Cititi, va rog, cartea, si poate reusiti sa vedeti ceva acolo care mie mi-a scapat. Am frunzarit-o pana la sfarsit, stiu in mare ce se mai intampla cu eroina, drumul pe care il parcurge este cu suisursi si coborasuri de acelasi fel ca si mai inainte, asa ca nu imi pare rau ca nu am citit-o cu atentie pana la sfarsit. Timpul, repet, este mult prea pretios, mai ales in zilele noastre, pentru a-l pierde cu povesti pe care nici macar un adolescent contemporan nu le mai accepta.