StartCounter

miercuri, 27 august 2014

Hoinari prin Roma!

Piata Navona
Vacanta la Roma a fost una dintre acele vacante perfecte, in care m-am simtit foarte bine, am vazut lucruri deosebite, mi-am incantat papilele gustative cu mancare delicioasa, si tot asa...o vacanta in care singurul si mare regret a fost ca s-a terminat prea repede. 5 zile la Roma sunt de ajuns sa vezi ce ti-ai propus, chiar si sa intri in atmosfera orasului si sa visezi cu ochii deschisi cum ar fi sa traiesti acolo, dar, binenteles, cateva zile in plus nu ar fi stricat pentru a intra si mai adanc in intimitatea orasului.
Cateva impresii personale despre ceea ce am vazut si simtit la Roma (e bine de amintit ca eu am vizitat orasul la sfarsitul lunii martie, cand vremea a fost superba, 20 si ceva de grade, adica exact cat trebuie pentru a merge la pas cate 12 ore pe zi, iar turisti au fost mult mai putini decat in alte perioade ale anului; asadar,  nu am stat cu orele la cozi, am facut poze cu tot ce am vrut fara sa ne inghesuim si am putut respira in voie aerul italian):
- Colosseum: personal mi-a placut mult mai mult amfiteatrul din Tunisia, de la El Djem, un mare plus al acestuia din urma fiind faptul ca te poti plimba pe oriunde, poti sta pe trepte, poti vizita tunelurile si incaperile subterane unde erau tinuti inchisi oamenii si animalele ce urmau sa se lupte in arena, etc. Oricum, Colosseum--ul Romei este un simbol al orasului, asa ca trebuie vazut, pozat si comentat!
- Panteonul - mai mult decat impresionant! Felul in care este pozitionat si pastrat, in centrul orasului,  printre cladiri moderne, te face sa iti pierzi respiratia in momentul in care dai peste el. Interiorul merita de asemenea vizitat.
- piatetele orasului - magnifice! Mi-a placut la nebunie sa ma plimb prin centrul orasului si sa descopar la fiecare colt de strada ceva care sa imi atraga atentia. Piata Navona este, intr-adevar, deosebita, iar Fontana di Trevi este ...ei bine, exact cum imi imaginam, absolut de vis.
- Forumul Roman, Forumul lui Augustus, Forumul si Piata lui Traian - iti pun putin imaginatia la lucru, incercand sa vezi cu ochii mintii cum aratau pe vremuri. Oricum, merita facuta plimbarea prin mijlocul lor.
- Columna lui Traian - nu puteam sa o ratam! Mai ales ca bunicul ma tot intreba prin telefon daca am vazut-o, cat de inalta este, etc. :). Asa ca, vazut, pozat, aratat bunicului!
- Muzeele Vaticanului - sincer, sunt dezamagita de muzee si de piesele expuse; nu mi s-a parut ceva deosebit, probabil ca am avut asteptari prea mari; atunci cand am ajuns, in fine, la Capela Sixtina, eram prea obosita sa traiesc momentul la maxim, plus faptul ca sala era destul de intunecata, pentru a nu afecta pictura. Faptul ca nu te poti aseza pe un scaun, ceva, pentru a putea admira tavanul (!), este de asemenea un factor deranjant, asa ca sfatul meu pentru cei care vor merge la Vatican este sa viziteze doar Capela, care merita, intr-adevar, si pe care, odihniti fiind, vor putea sa o admire in voie. 
- Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului se viziteaza pe gratis (spre deosebire de muzeu), si este de asemenea deosebita, si ...imensa! Se intinde la nesfarsit, parca nu se mai termina, plina de bogatii. Mult prea multe bogatii....."fericit cei saraci cu duhul", nu? ei bine, ei considera ca nu conteaza doar comorile sufletesti, parca astea pamantesti sunt mai bune :( am simtit lucrul acesta in toate bisericele Romei (mai ales in Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, catedrala Romei) - prea multa opulenta, prea mult aur, prea multe sculpturi, prea multe detalii, prea multe bogatii in biserici...nu mi se pare normal, nu m-am simtit ca in biserica ci ca intr-un muzeu si nu cred ca asta este menirea unui astfel de lacas. Oricum ar fi insa, merita vizitate pentru a admira maiestria artistilor.
- Pieta lui Michelangelo este PERFECTA! Nu am cuvinte sa descriu acest ansamblu sculptural. Pur si simplu trebuie sa o vedeti; veti ramane muti de uimire ca perfectiunea totusi exista. Am admirat-o in tacere pret de zeci de minute. Este remarcabila!
- la fel de impresionanta este si sculptura Moise, tot a lui Michelangelor, din bazilica San Pietro in Vioncoli. Un geniu de pe urma caruia au ramas atat de multe lucruri frumoase!
- unul din momentele cele mai frumoase din Roma a fost cel al vizitarii bisericii "Sfanta Scara", unde am urcat in genunchi cele 28 de trepte ale scarii pe care acum 2000 de ani a urcat Domnul Iisus pentru a fi judecat de Pilat. Un moment deosebit, care iti improspateaza sufletul, un bun prilej de a te opri din alergat si a reflecta la ceea ce conteaza cu adevarat in viata si a multumi Domnului pentru tot ceea ce ai, pentru locul in care te afli, pentru persoana draga de langa tine, pentru tot ceea ce este frumos in viata ta si pentru tot ceea ce va veni
- sa nu uitam lanturile Sf. Petru din bazilica San Pietro in Vioncoli si bucata din ieslea lui Iisus din bazilica Santa Maria Maggiore
- muzeele Capitoline - merita vizitate, aici gasiti Lupoaica in original (pe care tineam mult sa o vad) si multe alte piese deosebite
- cripta Capucinilor din Piaza Barberini - mii de oase ale calugarilor capucini, asezate in fel si chip, pe pereti, tavan si podea, in forme florale, geometrice, etc. A little creepy, dar merita, e interesant si e ceva ce nu vezi des si oriunde!
- Bocca della Verita - doar daca aveti putin timp in care nu vreti sa faceti altceva. Este genul acela de obiectiv pe care l-am vazut de la distanta, nu m-a tentat sa ma apropii. O copie oribila se afla si in statiunea Mamaia a noastra, m-a speriat zilele trecute cand ma plimbam linistita prin zona hotelului Perla :) Oribil!

Au fost si alte locuri frumoase pe care le-am vazut in aceasta calatorie, nu se poate reda intru totul atmosfera plimbarilor pe podul cu ingeri al castelului Sant Angelo sau pe stradutele inguste si pline de farmec ale cartierului Trasvetere! Roma este un oras ce trebuie vazut cel putin o data in viata. Este un must-see, la fel ca Parisul! Cliseu, necliseu, asta e!
Colosseum



Panteon

Vatican - Scara in spirala a lui Giuseppe Momo

MuzeeleVaticanului

Muzeele Vaticanului

Pieta - Michelangelo

Castelul Sant Angelor

Columna lui Traian

Forumul Roman




Bocca della Verita

Cordonata din Piata Capitoliului


Muzeele Capitoline

Muzeele Capitoline

Muzeele Capitoline

Piata Navona

Piata Navona

Catedrala Romei

Catedrala Romei - usa Senatului roman, veche de 2000 de ani

Scara Sfanta

Ieslea lui Iisus

Lanturile Sf. Petru

Moise - Michelangelo

Muzeele Vaticanului - Ganditorul - Rodin

Muzeele Vaticanului - Hercule

Muzeele Vaticanului - Laocoon si fii

Muzeele Vaticanului - Pieta - Messina

marți, 26 august 2014

Roma - orasul cu delizioso gelato!

Anul acesta am ajuns la Roma, unul dintre orasele pe care dintotdeauna mi-am dorit sa le vad. Orasul s-a dovedit exact ca in visele mele: romantic, vesel, plin de surprize frumoase, cu mancare buna si inghetata DELICIOASA. Daca este ceva de care am abuzat la Roma, acesta este inghetata - incredibil de cremoasa si de gustoasa. In cele 3 seri in care am degustat-o, caci abia dupa 2 zile de la sosirea noastra in oras un ospatar roman de la restaurantul unde luam de obicei masa ne-a recomandat locul unde italienii (nu turistii!) mananca inghetata, am incercat aproape toate felurile din oferta, care mai de care mai gustoase. Iar pretul este foarte bun deoarece gelateria nu este in zona turistica. Asadar, daca aveti drum prin Roma, neaparat incercati Gelateria La Romana - Roma Via Ostiense!

Gluten free: Tort delicios cu zmeura si afine!

Un tort pe cat de gustos pe atat de usor de facut, chiar si in zilele calduroase de vara. Ceea ce il face si mai deosebit este ca poate fi savurat si de cei cu intoleranta la gluten, pentru care dulciurile si prajturile homemade sunt singura sursa de "ceva dulce", avand in vedere faptul ca nicio cofetarie/patiserie/supermarket nu au in oferta prajituri. Faina fara gluten putem gasi la Cora (City Mall Constanta), 12 lei pachetul de 1 kg; tot acolo gasim si praf de copt fara gluten.






Pentru blat:
  • 2 oua
  • 1/2 cana de faina fara gluten
  • 1/2 pachet de praf de copt fara gluten
  • 1/2 cana de zahar
  • 25 ml apa
  • 25 ml ulei
  • 1 lg extract de vanilie
  • 1 lg lemn dulce
Mai intai, se topeste zaharul in apa si se raceste. Albusurile se bat spuma cu mixerul, apoi se adauga in fir subtire zaharul topit si se continua cu mixerul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, extractul de vanilie si lemnul dulce, se adauga albusurile, apoi faina si praful de copt stins in otet, amestecand cu o spatula pentru ca blatul sa iasa pufos. Se toarna intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptorul incins pentru 20-25 minute sau pana trece testul scobitorii.

Pentru crema
  • 125 g Mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 1 lg Mahlab
  • 200 g smantana pentru frisca
Se amesteca crema Mascarpone cu zaharul pudra, se adauga apoi smantana si se bate cu mixerul pana se intareste.

Pentru un plus de savoare, tortul se acopera apoi cu afine si zmeura, pline de gust si vitamine. Avand in vedere ca este sezonul lor, haideti sa profitam si sa le mancam proaspete, nepreparate termic, pentru a nu distruge toate acele vitamine pretioase.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .