Orasul minciunilor. Dragoste, sex si moarte la Teheran este o carte aparuta in 2015 si cuprinde opt povestiri cu personaje din toate clasele sociale ale Teheranului, suprinse de jurnalista britanica Ramita Navai, castigatoare a unui premiu Emmy cu un reportaj facut sub acoperire in Siria.
Cartea incepe cu o ampla descriere a bulevardul Vali Asr, care strabate orasul de la nord la sud si pare sa le vada pe toate: vede atat bogatia, in nord, lafaindu-se in vile extravagante, dar si saracia crunta, in sud, incercand sa supravietuiasca foamei, durerii si bolilor pentru inca o zi.
Romanul abordeaza subiecte tabu pentru societatea musulmana. Astfel, aflam despre prostituate ce sunt
frecventate de mullahi (aceiasi care pedepsesc desfraul si adulterul cu biciul sau chiar moartea), despre laboratoare clandestine de metamfetamina (se pare ca toata lumea consuma, de la mic la mare, probabil pentru a evada din realitatea in care sufera sau se plictisesc), despre
fete care apeleaza la chirurgi pentru a-si reface virginitatea, despre realizarea si consumul de filme
porno, postate pe internet si vindute in bazaruri (problema e ca daca actrita era recunoscuta, o astepta o condamnare la moarte sigura), despre voluntarii din militia civila, care spioneaza si opresc oamenii pe strada, ii bat, ii aresteaza si cateodata ii fac sa dispara, despre femeile din militia civila, care urmaresc respectarea codului de imbracaminte de catre celelalte femei, despre femeile care nu renunta la feminitate si, impliciti, la putere, in ciuda chador-ului negru pe care sunt nevoie sa il poarte.
...fetele chadori erau de obicei de două tipuri. Fete nerafinate,
cu încălţări urâte şi butucănoase, sau fete care aveau frunţi netezite
de Botox, care purtau tocuri înalte, cele bogate luându‑şi pantofii
Louboutin vulgari, cu talpă roşie, din Dubai – lupoaice în chador negru. Prea rebele şi prea amăgitoare ca să fie soţii bune.
Totul este povestit aruncand priviri si in trecut, inainte ca lucrurile sa se complice atat de mult si radicalismul religios sa castige atat de mult teren, cand oamenilor le era respectat dreptul la liberul arbitru iar guvernul nu se amesteca pana si in cele mai intime aspecte ale vietii lor. Este de inteles de ce oamenii prefera sa minta, sa se ascunda, sa aiba mai multe fete pe care se le foloseasca in diverse ipostaze.
Ma doare sa vad atata nedreptate, ipocrizie, cruzime, brutalitate, prostie, rea-vointa, primitivism pana la urma in gandire si comportament. Am vazut totusi si raze de speranta, oameni care lupta contra sistemului, care nu renunta la intrebari si actiune. Insusi faptul ca Ramita Navai ne dezvaluie aceasta lume din umbra a Teheranului este un gest ce trebuie apreciat ca atare. Mi-a placut mult aceasta carte, este bine scrisa, interesanta, ne permite sa aruncam o privire intr-o lume pe care, in conditiile realitatii de astazi, trebuie neaparat sa incercam sa o intelegem pentru a gasi solutii potrivite pentru toti cei implicati. O recomand tuturor celor care vor sa inteleaga lumea in care traiesc, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, aceasta da buzna in viata ta si te loveste din pli.