StartCounter

luni, 17 august 2015

Confidentul, de Helene Gremillon, ne arata ce putem face din dragoste pentru un el, o ea sau un copil

Imagini pentru confidentul 
Confidentul (Humanitas Fiction, 2014) este romanul de debut al frantuzoaicei Helene Gremillon, din 2010. Romanul a primit cinci premii literare in Franta, avand un mare succes la public si critici. Povestea este plina de pasiune si intamplari dramatice, desfasurandu-se pe fundalul tulbure al celui de-al doilea razboi mondial. Este spusa din perspectiva a doua personaje, Louis si doamna M., fiecare dezvaluind, prin cateva scrisori adresate lui Camille, partea sa de adevar, pentru ca in final sa avem imaginea de ansamblu si sa intelegem intru totul vietile acestor oameni.



Am citit aceasta poveste in doar doua zile, captivata fiind de intriga ce ne menţine în suspans si ne face asteptam, la fel de nerabadatori ca si Camille, urmatoarea scrisoare a lui Louis. Povestea este construită şi elucidată gradual, cu elemente noi ce apar în fiecare scrisoare, pornind cu dragostea dintre Louis si Annie ce se infiripa pe cand cei doi au cativa ani, cand simtim inocenta si candoarea acelor ani. Aceasta iubire este din aceea care tine toata viata, care ramane cu cei doi indragostiti chiar daca viata ii desparte si ii poarta pe carari pline de hartoape. Alaturi de povestea trista a iubirii lor, romanul ne dezvaluie povestea si mai trista a doamnei M., incercarile acesteia disperate de a avea un copil (cu ocazia aceasta aflam tratamentele pe care si le aplicau femeile pe vremuri, tratamente periculoase si, binenteles, fara rezultat) si cea din urma masura pe care o ia in acest sens, care va determina distrugerea mai multor vieti in schimbul uneia.

Povestea este foarte bine scrisa, autoarea facandu-ne sa intelegem personajele, trairile si deciziile pe care le iau. Am inteles drama barbatului parasit de iubita, a femeii infertile, impinsa de nevoia de a avea un copil atat pentru ea cat si pentru societatea in care traieste, tragedia din viata fetei care, intr-un moment de bunatate si dorinta de dreptate, face o promisiune ale carei urmari o vor impinge la gesturi nebunesti. Am inteles si nu am putut condamna pe niciunul dintre ei. Am inteles ca, uneori, asa e viata - cu bune, cu rele, cu bucurii, cu necazuri, cu fericire, cu durere, cu nastere, dar si cu moarte.

Pentru mine, meritul scriitoarei este ca a reusit sa nu imi dea impresia de fictiune, de "ei, nu se poate sa se intample asa in realitate, o viata de om nu poate fi facuta din astfel de intamplari". Captivant, trist si totusi, cu un final pe masura tragicului din paginile sale, Confidentul a intrat in randurile cartilor dragi, pe care le recomand cu caldura.

miercuri, 12 august 2015

Calatorie de nunta, de Patrick Modiano

"Calatorie de nunta" (Polirom 2014) este creatia castigatorului Premiului Nobel pentru literatura in 2014, Patrick Modiano, si reda povestea lui Jean, aflat in acel moment de cumpana, caruia daca nu ii faci fata, iti schimba pentru totdeauna cursul vietii, iar, uneori, chiar il opreste. 
La randul sau, Jean ne povesteste viata lui Rigaud si Ingrid, doi oameni pe care ii cunoaste intamplator in tinerete si care ii  raman in amintire si ii influenteaza deciziile pe care, la 20 de ani de la intalnire, le ia referitor la propria viata. Momentul care ii declanseaza criza existentiala este cel in care afla de sinuciderea lui Ingrid. Peste ani si ani, hotarat sa afle de ce femeia a recurs la acest gest, incearca sa refaca viata celor doi, ajuntadu-se de memorie si de putinele informatii culese din timpul celor cateva intalniri. Un introvertit, care niciodata nu si-a gasit locul si linistea, Jean identifica la Ingrid sentimente si trairi ale propriei vieti, si realizeaza ca a ajuns in acelasi punct in care ajunsese si aceasta inainte de a face gestul fatal. Mesajul ultimelor cuvinte ale romanului arata ca nu poti fugi de ceea ce esti cu adevarat, de ceea ce simti inauntrul fiintei tale; te poti lupta cu adevarata fire, o poti ascunde si invinge pe moment, poti trai o viata astfel, dar, inevitabil, vine un moment in care nu te mai poti preface si peste care nu mai poti trece.

"Putin conteaza imprejurarile si decorul. Sentimentul acesta de gol si de remuscare te copleseste, intr-o buna zi. Apoi, ca o maree, se retrage si dispare. Dar pana la urma revine cu si mai multa putere si Ingrid n-a mai putu scapa de el. Nici eu." ("Calatorie de nunta", Patrick Modiano)

Modul in care scriitorul reda aceasta poveste nu este unul tocmai usor de urmarit; sirul romanului sare des din prezent in trecutul lui Jean, apoi in trecutul lui Rigaud si al lui Ingrid, apoi revine in prezent, reusind sa ameteasca cititorul si sa ii dea un usor sentiment de frustrare. Glasul autorului mi-a parut de cele mai multe ori fals, ca acela care incearca sa sustina o conversatie care nu il atrage prea mult. Iar trairile personajelor, cu anxietatea si depresia lor, mi s-au parut pe alocuri fortate. De altfel, insusi Modiano afirma ca „La drept vorbind, nu mi s-a parut niciodata ca scriu romane, ci ca visez crimpeie de realitate pe care incerc apoi sa le potrivesc intr-o carte.” (Patrick Modiano)


In ciuda tristetii in care m-a invaluit aceasta poveste, am gasit in ea acel ceva care ma face sa cred ca scriitorul crede totusi ca iti poti gasi fericirea in viata, fie alaturi de un om, fie in activitatea pe care o desfasori. Nu pot spune ca mi-a placut in mod deosebit aceasta carte; cu toate acestea, o voi tine minte datorita unei intrebari scurte, pe care o voi adresa de acum inainte tuturor celor pe care ii cunosc sau ii voi cunoaste. Scopul scriitorului a fost, astfel, atins. Asadar, voi 

Ce faceti frumos in viata?


vineri, 7 august 2015

Felii de lamaie, de Anca Vieru - felii de viata reala, fara masti si efecte speciale

Imagini pentru lamaie"Felii de lamaie" (Polirom, 2015) reprezinta o colectie de mici istorisiri, fiecare aducand cu sine un crampei din viata obisnuita a unora si altora, cateodata chiar si a ta. Ca si in cazul schitelor lui Caragiale, este imposibil sa nu regasesti intr-una din ele amanunte sau intamplari din propria viata, sau a unui prieten, coleg, cunostinta. Citindu-le, realizezi ca viata majoritatii oamenilor nu este nici pe departe ceea ce ei au visat sau si-au dorit, ca este ratata din anumite puncte de vedere, plina de compromisuri facute pentru a merge mai departe.

Unele povesti surprind momente cheie, care iti schimba cursul vietii, indreptandu-te de cele mai multe ori intr-o directie plina de nefericire. Altele te fac sa constientizezi adevaruri neplacute, ascunse in tenebrele sufletului sau gandului. Putine amuza, cum ar fi povestea spargatorului de sticla, un zambet usor amar totusi, gandindu-te ca exista totusi oameni in a caror viata pare sa se fi rasturnat "caruta" cu ghinion a lumii. Unele au final dramatic, cele mai multe, trist, iar cateva plin de speranta, datorita destinului care pare ca, intr-un tarziu, iti mai da o sansa la fericire.

De ce sa citesti Felii de lamaie? Pentru ca pare inspirata din viata cotidiana si cu toate ca majoritatea personajelor raman blocate in esecul vietii lor, sau poate tocmai de aceea, iti da motivatia sa iti spui:    
Daca viata imi va da lamai, eu voi face limonada!   
Imagini pentru lamaie

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys
Contributions to this blog are licensed under a
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License .